top of page

OM MALING

 

Maling er en sammensetning av pigmenter og bindemidler. Dagens maling tilsettes en rekke stoffer som bedrer påføringsegenskapene eller bidrar til å konservere underlaget (eks. mot sopp og råte).

Mulighetene for å påvirke husets humør innvendig er stor siden dette i stor grad kommer av fargen og utføringen av den innvendige malingens fargen. Med valg av rette farger så vil dette sette en påvirkning av rommet. Fargene kan gå ton-i-ton eller legge en grad av glans på veggen. Du kan også velge å gjøre det mer dramatisk med spennende kontrastfarger. Er viktig å her finne fargene og kontrastene som gjør det til et rom du trives i og vil oppholde deg i.

Utvendig maling

Med utvendig maling så setter vi farge på boligen og beskytter samtidig treverket. Maling danner en barreiere som reduserer inntregning av regnvann og skjermer treverket mot ultrafiolette stråler. Til det utvendige så er det 3 sorter å velge i mellom. Vi har maling, beis og oljedekkbeis.

Maling

Maling er fullpigmentert og gir en heldekkende film. Ved korrekt arbeid og skikkelig påføring så kan malingsfilmen gi beskyttelse i 8 til 10 år før en ny om maling er en nødvendighet. Vanlig maling er den behandlingen som gir den beste beskyttelsen mot regn, snø og sol.

Beis

Beis er et underlag som gir veggen et veldig levende uttrykk. Den blir som et gjennomsiktig lag som dekker veggen og flere lag gjør den mer og mer hel dekkende. Beis er den behandlingen som inneholder minst av pigmenter og har minst motstand kraft mot UV-strålenes nedbrytende effekt. Siden beis tåler minst så trengs det også et høyere vedlikeholdsintervall. En vegg som er beis behandlet bør vedlikeholdes hver 4-5 år.

 

Oljedekkbeis

Oljedekkbeis er et lag som dekker veggen men samtidig ikke skjuler hele treets struktur. Den blir litt som en fortynnet maling men har mye mer pigmenter en beis og har derfor et mindre vedlikeholdsintervall en beis. Normal vedlikeholdsintervall er 5-8 år. 

OM TAPET

En tapet er et tekstil man benytter til å kle inn vegger. Materialene avhenger av alt fra papir, fibermateriale, plast (for våtrom) osv. Før i tiden benyttet man tepper til å pryde veggene med, dette har i dag blitt erstattet med veggbekledninger med dekorative mønstre. Tapet er fra gammelt av kjent i sammensetninger som silketapet, fløyel, lær og lin-tapet. «Begrepet «på tapetet» vil si bringe på bane eller ta opp (en sak), og har sammenheng med den opprinnelige betydningen av ordet tapet: Et grønt teppe på forhandlingsbord hvor aktene var plassert.»

bottom of page